Diğer Haberler
ŞANTİYE GÜVENLİĞİ NASIL ARTTIRILIR?
ŞANTİYE GÜVENLİĞİ NASIL ARTTIRILIR?

İnşaat Sahası Güvenliği Hakkında Bilmeniz Gerekenler: Tehlikeler, Riskler, Kişisel Koruyucu Ekipman, Önleme ve Daha Fazlası

 

İnşaat sektörü, en tehlikeli çalışma ortamlarından biri olmaya devam ediyor.

 

Şantiye güvenliğini ciddiye alan müteahhitlerin, almayanlardan daha iyi güvenlik siciline sahip olduğunu ve sonuç olarak, bu güçlü taahhüde dayalı olarak iş kazanma olasılıklarının daha yüksek olduğunu öğrenmek sizi şaşırtmamalı. Ancak pozitif güvenlik verilerine sahip yükleniciler için bile bu, yüklenicilerin kayıtsız kalması gereken bir şey değildir. Sahaya özgü güvenlik önlemlerinden devam eden eğitimlere kadar, güvenlik 7/24 bir çabadır ve gereksinimler ve riskler genellikle projeden projeye değişir.

 

Bu yazıda, inşaat şantiyelerindeki yaygın güvenlik risklerinden bazılarına ve yüklenicilerin bunları daha iyi önlemek için neler yapabileceğine daha yakından bakacağız.

 

10 Yaygın İnşaat Sahası Tehlikeleri ve Kontrol Önlemleri

 

1.Yüksekte çalışmak

 

İster iskele kurmak, ister merdiven veya çatı üzerinde çalışmak olsun, yüksekte çalışmak şantiyelerde en yaygın yaralanma ve ölüm nedenlerinden birini temsil eder. İnşaat sahasındaki ölümlerin yaklaşık yüzde 25'inin yüksekten çalışmaktan kaynaklandığı tahmin ediliyor, bu da bunu inşaat sektöründeki ölümlerin önde gelen riskleri arasına koyuyor.

 

Risk Nasıl Yönetilir?

 

Yalnızca yüksekten çalışma konusunda özel eğitim almış çalışanlar, bunu gerektiren projelerde çalışmalıdır. Güvenlik yöneticileri, inşaat profesyonellerinin protokolü takip ettiğini (yani, bağlama, uygun kişisel koruyucu ekipman, toplama limitleri vb.) doğrulamalıdır. Ayrıca, iskele üzerinde çift korkuluk ve çalışma alanlarının altındaki güvenlik ağlarını içerebilecek uygun önlemlerin alındığından emin olmak için sahaya özgü bir risk değerlendirmesi yapılmalıdır. Platformlarda çalışanların yürürken düşebilecekleri deliklerin kapatılması, yapılacaklar listesindeki diğer bir yaygın görevdir.

 

2. Düşmeler, Takılmalar, Kaymalar

 

Düşmeler, takılmalar ve kaymalar şantiyelerde yaygın bir ölüm nedeni olmasa da yaygın bir yaralanma nedenidir. Aslında, düşme, takılma ve kaymalardan kaynaklanan yaralanmalar, diğer yaralanmaların çoğundan yaklaşık yüzde 50 daha fazla işten uzak kalmaya neden olur. Pürüzlü yüzeyler, dağınık alanlar ve düzensiz malzemeler, ekipman ve erişim yolları bu tür yaralanmaların başlıca nedenleridir.

 

Risk Nasıl Yönetilir?

 

Bir şantiyede düşme, takılma veya kayma olasılığının daha yüksek olduğu alanlara özellikle dikkat edin. Yüzeylerin engebeli olduğu yerlere uyarı işaretleri koyun, site düzenine ve temizliğe öncelik verin, yapabiliyorsanız kablosuz aletler kullanın, merdivenlere korkuluklar takın ve erişim noktalarının net bir şekilde işaretlendiğinden ve tıkanıklık olmadığından emin olun. Ayrıca kaygan yüzeyleri düzeltmek veya tanımlamak için zaman ayırın. Son olarak, işçiler uygun iş botlarını giydiklerinden emin olmalıdırlar.

 

3. Ekipman Kullanımı

 

Çoğu insan ekipman kullanımından kaynaklanan yaralanmaları düşündüğünde, genellikle bunu ağır ekipmanların sonucu olan yaralanmalarla ilişkilendirir. Ancak elektrikli el aletleri bunda rol oynar.

 

Risk Nasıl Yönetilir?

 

Ekipman kullanımı söz konusu olduğunda riski yönetmek için yapılabilecek pek çok şey vardır ve bunlardan en önemlisi, yalnızca bu şekilde çalışmak üzere eğitilmiş ve sertifikalandırılmış kişilerin bunu yapmasıdır. İşçilerin ayrıca sertifikaları güncel tutması ve yüklenicilerin olası arızaları önlemek için ağır ekipmanın uygun şekilde bakımının yapıldığından emin olması gerekir. El aletleri söz konusu olduğunda, ellerin yaralanmasını önlemek için iş eldiveni gibi uygun kişisel koruyucu ekipmanlar çok önemlidir. Her durumda, tehditleri daha hızlı tespit etmek için yeterli aydınlatma önemlidir. Operatörlerin diğer çalışanları kolayca görebilmesi için yüksek görünürlüklü yelekler veya ikaz yelekleri giyilmelidir.

 

4. Çevresel Tehlikeler

 

Kurşun ve asbestten diğer solunum liflerine kadar, iş sahalarında çevresel tehlikeler yaygındır ve risk, özellikle kapalı alanlarda ve sınırlı havalandırma bulunanlarda yüksek olabilir.

 

Risk Nasıl Yönetilir?

 

Herhangi bir saha faaliyeti gerçekleştirilmeden önce kapsamlı bir saha değerlendirmesi ve buna göre herhangi bir azaltma yapılmalıdır. Azaltmayı gerçekleştirenler, uygun kişisel koruyucu ekipmanları giyiyor olmalıdır: tüm vücut, tek kullanımlık nefes almayı kolaylaştıran  ve maruz kalmayı önlemek için iş elbisesi ve solunum maskesi önemli ekipmanlardır. Tozlu bir iş sahası olması durumunda, olası akciğer hasarını önlemek için işçiler solunum cihazları veya koruyucu yüz maskeleri takmalıdır.

 

5. Kişisel Koruyucu Ekipmanın Uygunsuz Kullanımı

 

Baret, yüksek görünürlük sağlayan giysiler, ikaz yelekleri, güvenlik gözlükleri, iş eldivenleri, iş botları giymeyi reddetmek, bunu yapmak işçileri şantiyede risk altına sokar. Kaskların ve bazı durumlarda maskelerin ve solunum cihazlarının yanlış takılması da çalışanları yaralanma ve hastalığa karşı savunmasız bırakabilir.

 

Risk Nasıl Yönetilir?

 

İnşaat güvenliği yönetim ekibinizin şantiyelerde kişisel koruyucu ekipmanın uygun şekilde giyildiğini kontrol etmesi gereklidir. Kişisel koruyucu ekipman isteğe bağlı değil, bir gerekliliktir. Kişisel koruyucu ekipman giymeyen işçiler için katı disiplin cezaları uygulayın.

 

6. Elektrik Kazaları

 

Hükümet verilerine göre, elektrik çarpması inşaat sektöründeki dördüncü ölüm nedenidir. Bu sadece ters giden elektrik işlerinin bir sonucu değil, aynı zamanda elektrik hatları veya kabloların yakınında bulunan iş sahalarının da bir sonucudur.

 

Risk Nasıl Yönetilir?

 

Her şeyden önce, hiç kimse kalifiye olmayan elektrik işleri yapmamalıdır. Birçok kaza, bir şantiyedeki diğer görevlerine ek olarak elektrik işi yapan "her işi bilen" profesyonellerden kaynaklanır. İkinci olarak, sahadaki tüm çalışanlara elektrik güvenliği ve elektrik çarpmasından kaynaklanan yaralanmaların nasıl önleneceği konusunda uygun eğitim verilmelidir.

 

7. Gürültü ve Titreşim

 

İş sahaları gürültülü olma eğilimindedir ve şantiyelerde gürültü ile ilgili uygun güvenlik önlemlerinin alınmaması, işçiler üzerinde uzun vadeli zararlı etkilere neden olabilir. İşitme kaybına neden olduğu gibi aşırı gürültü de şantiyede daha yüksek kaza olasılığına yol açabilir. Ek olarak, belirli aletlerle sık sık çalışanlar el-kol titreşim sendromuna duyarlı olabilir.

 

Risk Nasıl Yönetilir?

 

Doğru kişisel koruyucu ekipman, gürültü ve titreşimden kaynaklanan uzun vadeli sorunlardan kaçınmak için çok önemlidir. Kulak koruması ve işitme koruması kulakları koruyabilir ve uzun süreli işitme bozulmasını önleyebilir. Kişisel koruyucu ekipman, ekipmanın uygun şekilde bakımının yapılmasını sağlamak kadar riskleri önlemede de önemlidir.

 

8. Çökmeler

 

Hafriyat veya yıkım işi yapan işçiler yüksek bir çökme riski altındadır. Bunlar genellikle uyarı yapılmadan aniden meydana gelir ve şantiyede çalışan işçiler arasında ciddi şekilde yaralanmalara veya can kaybına yol açabilir. Hendek ve kazılarda her yıl ortalama 25 işçinin öldüğü tahmin ediliyor.

 

Risk Nasıl Yönetilir?

 

Uygun desteklerin değerlendirilmesi, sahanın ve varsa hendeğin emniyete alınması ve düzenli teftişlerin yapılması dahil olmak üzere saha güvenliğini sağlamak için riskin uygun şekilde yönetilmesi gerekir. Ek olarak, uygun kişisel koruyucu ekipmanın giyilmesi gerekir. Kask, kelimenin tam anlamıyla bir işçinin hayatını kurtarabilir ve düşen molozlara karşı bir kalkan sağlayabilir.

 

9. Sürekli Eğitim Eksikliği

 

Şimdiye kadar bu yazıda kişisel koruyucu ekipman ve saha güvenliği hakkında çok konuştuk, ancak bir şantiyede artan riske yol açabilecek en önemli faktörlerden biri, sağlam bir güvenlik planının olmamasıdır. Güvenlik asla yüklenicilerin kayıtsız kalması gereken bir durum değildir, sürekli bir çaba olmalıdır ve yeni riskler tanımlandıkça veya güvenlik standartları ve prosedürleri değiştikçe işçilere sürekli eğitim verilmelidir.

 

Risk Nasıl Yönetilir?

 

Güvenlik yöneticilerinin, üzerinde çalıştıkları sitelerle ilgilenmeleri gerekir. Her sabah işe başlamadan önce günlük güvenlik toplantıları yapılmalı ve yıl boyunca düzenli, yinelenen eğitimler sağlanmalıdır. Ek olarak, yeni işe alınanlar için, çalışanların şantiyede çalışmaya başlamadan önce tamamlamaları gereken kapsamlı bir işe alım güvenlik programı olmalıdır. Güvenlik eğitimi açısından uygun kaynakların tahsis edilmesini sağlamak için liderliğin desteği önemlidir.

 

10. Malzeme Taşıma

 

Hem ekipman kullanımıyla hem de manuel olarak inşaat projelerinde ağır kaldırma ve malzeme taşıma olağandır. Ekipmanın kullanımından ve ortaya çıkardığı güvenlik riskinden daha önce bahsetmiş olsak da, bu madde daha çok elle kaldırmaya odaklanmaktadır. Dikkatli ve uygun şekilde yapılmazsa, kas gerginliğinden uzun vadeli iskelet sorunlarına kadar her şey mümkündür. Manuel malzeme taşımanın tekrarlayıcı olduğu durumlarda risk artar.

 

Risk Nasıl Yönetilir?

 

Bu parçanın çoğunda ortak bir tema olduğu gibi, eğitim esastır. İşçiler, ağır nesneleri düzgün bir şekilde nasıl kaldıracakları ve taşıyacakları konusunda doğru duruş konusunda eğitilmelidir. Malzemeleri bir yerden başka bir yere güvenli bir şekilde taşımak için iş eldivenleri ve tüm vücudu saran iş giysileri gerekli olabileceğinden, tehlikeli maddeleri kaldırırken özel dikkat gösterilmelidir.

 

İnşaat sektörü, doğası gereği yüksek riskli bir alandır, çünkü işçiler çelik burunlu çizmelerini her bağladıklarında çeşitli sağlık ve güvenlik riskleriyle karşılaşırlar. İnşaatı diğer alanlardan benzersiz kılan şeylerden biri de sağlık ve güvenlik tehlikelerinin görevden göreve, projeden projeye değişmesidir. Sağlam bir güvenlik sisteminin önemini vurgular ve doğru kişisel koruyucu ekipmana sahip olmak işçileri mümkün olduğunca güvende tutar.

 

Kişisel koruyucu ekipman ürün galerimize bakmak için tıklayın. Türkiye’nin en iyi iş güvenliği şirketiyiz. Her an her dakika sizin ve çalışanlarınızın yanındayız!