Diğer Haberler
Maden Güvenliği: Bilmeniz Gerekenler
Maden Güvenliği: Bilmeniz Gerekenler

Görsel iletişim, iş güvenliği için çok önemlidir ve bu, özellikle işyerinin tehlikeli bir maden ocağı olması durumunda geçerlidir. Madenlerde güvenlik bilincini artırmak ve iş yerindeki operasyonların sorunsuz çalışmasını sağlamak için güvenlik işaretleri ve etiketleri gibi görsel güvenlik araçları kullanılmalıdır.

 

Madeninizde yayınladığınız görseller kısmen işlettiğiniz maden türüne (metal, ametal, kömür, yeraltı, yüzey) bağlı olacaktır, ancak yayınlamanız gereken birçok temel güvenlik işareti vardır. Bu yazıda, madenlerde kullanılan yaygın tabela türlerini inceleyeceğiz ve bu görsel araçları kendi madeninizde nasıl uygulayabileceğinizi keşfedeceğiz.

 

Patlamalar

 

Potansiyel patlamalar, özellikle yer altı madenlerinde güvenlik için ciddi bir tehdit oluşturabilir.

Örneğin Batı Virginia'daki Upper Big Branch Madeninde, yetersiz havalandırma sistemleri madende kömür tozu ve metan birikmesine neden oldu. Bu, 2010 yılında 29 madenciyi öldüren yüzeyin 1000 fit altında bir patlamaya yol açtı.

 

Patlamaları önlemek için uygun havalandırma sistemlerinin kurulması çok önemlidir, ancak işaretler çalışanların patlama risklerini azaltmak için üzerlerine düşeni yapmasına yardımcı olabilir. İnsanları yanıcı maddelerin ve olası tutuşturucu kaynakların varlığına karşı uyaran tehlike işaretleri kadar, bu alanlarda insanları sigara içmemelerini veya açık alev bulundurmamalarını bildiren işaretler de önemlidir.

 

Yangınlar

 

Yanıcı malzemeleri ve olası tutuşma kaynaklarını etiketlemeye ek olarak, madenler yangın söndürücüler ve hortumlar dahil olmak üzere yangın söndürme sistemlerinin bileşenlerini de etiketlemelidir.

 

Elektriksel

 

Elektrikli ekipman yangın, şok ve ark parlaması tehlikeleri oluşturabilir ve mayınlar bu ekipmanı buna göre etiketlemelidir. Büyük elektrik tesisatlarında çalışanları tehlikeye karşı uyaran tehlike işaretleri bulunmalıdır. Bu işaretler ve etiketler mevcut tehlikeyi ve uygun kaçınma önlemlerini açıklamalıdır.

 

Trafik/Ulaşım

 

Madencilik operasyonları genellikle birçok hareketli insanı ve aracı içerir. Çarpışmaları önlemek için net trafik kuralları bulunmalıdır ve işaretler bu kuralları güçlendirebilir. İşaretler hız sınırını iletebilir, kavşakları vurgulayabilir veya yayaların yürümesinin güvenli olduğu yerleri işaretleyebilir.

 

Tehlikeli madde içeren araçlar madeninizin içinden geçiyorsa, içeriklerini gösteren işaretlerle de işaretlemeniz gerekir.

 

Kimyasallar

 

Bu, herhangi bir tehlikeli kimyasal konteynerin uygun ürün tanımlayıcıları, sinyal sözcükleri, tehlike ifadeleri, piktogramlar, önlem ifadeleri ve tedarikçi bilgilerine sahip etiketlerle işaretlenmesini içerir.

 

Tehlikeli Alanlar

 

Madenlerdeki birçok yer, onlara giren insanlar için tehlike oluşturur. İnsanları belirli alanlardan uzak durmaları konusunda uyaran işaretler önemlidir. Diğer faydalı işaretler, bir alanın düşük açıklığa sahip olduğunu, düzgün olmayan yürüme yüzeylerinin olduğunu veya işçiler için tehdit oluşturabilecek diğer özelliklerin bulunduğunu gösterebilir.

 

Kişisel Koruyucu Ekipman

 

Bir madende güvenli bir şekilde çalışmak, birçok türde kişisel koruyucu ekipman (KKD) gerektirir. Çalışanların baretlere, çelik burunlu çizmelere, eldivenlere, solunum cihazlarına, göz korumasına ve daha fazlasına ihtiyacı olabilir. KKD'nin ne zaman ve nerede kullanılacağına ilişkin eğitim gereklidir, ancak insanlara KKD'lerini nereye takmaları gerektiğini hatırlatan işaretler asmak, çalışanların uyumluluğunu ve dolayısıyla çalışan güvenliğini artırabilir. İnsanların KKD'ye ihtiyaç duyduğu yerlere çeşitli işaretler ve etiketler asmayı deneyin.

 

Daha fazla bilgi için ürün galerimize göz atın.