Diğer Haberler
Kullanılmış Tıbbi Ekipman Nasıl İmha Edilir
Kullanılmış Tıbbi Ekipman Nasıl İmha Edilir

Kullanılmış tıbbi ekipman ile ne yapılmalıdır?

 

Modern tıbbi ekipman, geçmişte dünya genelinde sayısız insanın ölümüyle sonuçlanacak olan hastalık ve virüslere karşı önemli savunma araçları haline geldi. Çoğu kırık ve gereksiz medikal ekipmanlar kullanılmadıkları zaman atılmalıdır. Bununla birlikte, tıbbi ekipmandan, özellikle de şırıngalı eşyalardan kurtulmak, onları çöp kutusuna atmak kadar kolay değildir. Şırıngalar ve diğer enjekte edilebilir maddeler hastalıkları yayabilir, insanları ve hayvanları yaralayabileceğinden ve hatta amaçlanmayanlarda ölüme neden olabileceğinden, bu ekipman dikkatli ve düzgün bir şekilde imha edilmelidir. Uygunsuz imha da su kaynağının kirlenmesine neden olabilir. Bertaraf için doğru teknikler konusunda uygun eğitim ile kaza sonucu ölüme veya yaralanmaya neden olma şansı en aza indirilebilir.

 

A- Tıbbi Ekipman Hakkında

 

1- Tıbbi Ekipman Nedir?

 

Dünya Sağlık Örgütü tarafından tanımlandığı gibi, tıbbi ekipman kalibrasyon, bakım, onarım, kullanıcı eğitimi ve hizmetten çıkarma gerektiren tıbbi cihazlardır - genellikle klinik mühendisler tarafından yönetilen faaliyetler bu alana dahil edilir. Tıbbi ekipman, hastalığın teşhis ve tedavisi veya hastalık veya yaralanmayı takiben rehabilitasyonun özel amaçları için kullanılır; tek başına veya herhangi bir aksesuar, sarf malzemesi veya diğer tıbbi ekipman parçası ile birlikte kullanılabilir. Tıbbi Ekipman, vücuda yerleştirilebilir, tek kullanımlık tıbbi cihazları kapsamaz.

 

2- Kullanılmış Tıbbi Ekipman Nedir?

 

Tıbbi ekipman eskidiğinde veya kullanılamaz hale geldiğinde veya sağlık kuruluşu tarafından artık gerekli olmadığında ve kullanım ömrünün son aşamasına girdiğinde: hizmetten çıkarma ve imha etme aşamasına alınmalıdır.

 

3- Tıbbi Ekipmanları İmha Etme Aşamaları

 

Kırık ve istenmeyen tıbbi ekipmanların saklanması tehlikeli olabilir ve kaza sonucu yaralanmalara, kamuya ve çevreye zarar verebilir. Rehberlik arayan herkese nezaketen, kırık veya istenmeyen tıbbi ekipmanını güvenli ve sorumlu bir şekilde elden çıkarmanın yolları için öneriler oluşturduk. Tıbbi Cihazların Hizmetten Çıkarılması ile aynı ilkeyi kullanarak, bunlar kullanılmış tıbbi ekipmanın imha sürecini baştan sona yönetmek için izlenmesi gereken üç ana aşamadır:

 

  • Hizmetten Çıkarma,
  • Dekontaminasyon
  • İmha/Yeniden Kullanım

Hizmetten Çıkarma: Cihazın kendisine veya kullanıldığı bir hizmete yatırım yapmama kararının ardından bir sağlık kuruluşunda tıbbi ekipmanın hizmetten çıkarılması.

 

Dekontaminasyon: Kullanılmış veya potansiyel olarak kullanılmış tüm tıbbi ekipman, cihaza veya cihaz tipine özel talimatlarda belirtildiği gibi temizlenmelidir.

 

İmha etme veya Yeniden Kullanım: Bertaraf etme, kalıcı olarak ortadan kaldırma (ör. geri dönüşüm veya yakma) ve yeniden kullanımdır (yani bağışlanmış, satılmış, yenilenmiş, yeniden işlenmiş, takas edilmiş veya başka bir yere dahili olarak yeniden atanmış)

 

a- Hizmetten çıkarma

 

Tıbbi ekipman gereksinimi, hizmetten çıkarma kararı verilmeden önce uygun şekilde değerlendirilmelidir. Tıbbi ekipmanın eski olduğu veya üretimden kaldırılacağı belirlenirse, atık kaynağından (yani koğuş, ameliyathane, laboratuvar ve yatak başı) alınan arıtma ve bertaraf gereksinimlerine göre toplanıp sınıflandırılır ve tehlikeli olmayan veya tehlikeli ekipman atıkları olarak sınıflandırılır.

 

b- Dekontaminasyon

 

Bir sonraki aşama, ekipmanı temizleyerek ve dekontamine ederek ve hasta verilerini kaldırarak ekipmanın kullanım ve tedavi veya çıkarma için güvenli olmasını sağlamaktır. Toplanan ekipman, dekontaminasyon tesislerine veya üçüncü taraf profesyonel bir dekontaminasyon organizasyonuna götürülür.

 

Dekontaminasyondaki adımlar, üretici tarafından sağlanan doğrulanmış talimatlara ve cihazların neden olduğu enfeksiyon riskine bağlıdır. Örneğin, “Sınıf II” risk ekipmanı ideal olarak iyice temizlenmeli ve dekontamine edilmeli ve ardından sterilize edilmeli, termal olarak dezenfekte edilmeli veya pastörize edilmelidir, “Yüksek Riskli Ekipman” ise sterilizasyondan önce tamamen dekontamine edilmeli, temizlenmeli, kurutulmalı, yeniden ambalajlanmalı ve yeniden etiketlenmelidir.

 

İmha Aşamasında Kişisel Koruyucu Ekipman Kullanımı

 

Kullanılmış tıbbi ekipman imha işlemi riskli faktörler içerir, bu sebeple bertaraf işleminden sorumlu kişisel yüz siperlikleri, maske, iş giysisi, vücudu kaplayan tulum, iş ayakkabısı ve göz koruyucu gibi çeşitli donanımlara sahip olmalıdır.

 

Ürünlerimize ulaşmak için tıklayın.