Diğer Haberler
TEK KULLANIMLIK GİYSİLERİN YIKANABİLİR OLANLARA GÖRE FAYDALARI
TEK KULLANIMLIK GİYSİLERİN YIKANABİLİR OLANLARA GÖRE FAYDALARI

Bir enfeksiyon kontrol politikası için göz önünde bulundurulması gereken hususlardan biri, iş giysileri ve önlükler dahil olmak üzere tek kullanımlık ve yıkanmış kişisel koruyucu ekipmanların ne zaman kullanılıp kullanılmayacağıdır. Ekonomik ve çevresel maliyetler göz önünde bulundurulurken, kuruluşlar ayrıca, tıbbi kişisel koruyucu ekipmanın nihai amacı olan enfeksiyonun yayılmasını önlemede hangi tip önlüklerin ve iş giysilerinin daha etkili olduğunu belirlemelidir.

 

Bilim Ne Diyor: Yıkanabilir Giysiler yerine Tek Kullanımlık Önlükleri Seçmek İçin Nedenler

 

Araştırmalar, genellikle tek kullanımlık önlüklerin ve iş giysilerinin, yeniden kullanılabilir giysilere kıyasla enfeksiyon kontrolü için en azından eşit ve bazı durumlarda daha etkili bir seçenek olduğunu göstermektedir. Yaygın olarak belirtilen nedenler arasında güvenilirlik, etkinlik, maliyet ve rahat bir uyum bulunur.

 

Güvenilirlik

 

Tekrar kullanılabilir önlükler ve iş giysileri, tekrarlanan kullanım ve yıkama nedeniyle zamanla yıpranabilir. Öte yandan, tek kullanımlık iş giysileri ve önlükler dayanıklı malzemeden üretilir ve yeniden kullanım, nakliye, depolama, yıkama ve dekontaminasyon etkilerine tabi değildir. Bir tesis tarafından sağlanan tek kullanımlık önlükler de kaybolma veya hasar görme gibi tesadüfi etkenlere daha az maruz kalır.

 

Verimlilik

 

Birçok tesis, personelin önlüklerini evde yıkamasına izin verir. Ancak bu uygun maliyetli önlem, patojenlerin varlığını azaltmaya yardımcı olan sıcaklık ve yıkama çözümleri gibi düzenleme ve kontrol önlemlerinden yoksundur.

 

American Journal of Infection Control'de yayınlanan 2012 tarihli bir araştırma, evde yıkanan önlüklerin ve iş giysilerinin, hastanede yıkanan giysilere ve tek kullanımlık önlüklere kıyasla önemli ölçüde daha fazla bakteriye sahip olduğunu buldu. Bu, hastane içinde veya bir satıcı aracılığıyla yıkamanın pratik bir seçenek olmadığı durumlarda tek kullanımlık giysilerin tercih edilen seçenek olacağını düşündürmektedir.

 

Kaliteli tek kullanımlık giysiler, sağlık çalışanlarının rutin olarak karşılaştığı birçok maddeye de dayanabilir. Bu, tek kullanımlık önlüklerin ve giysilerin standart ve etkilere dayalı önlemler için etkili olduğu anlamına gelir.

 

En önemlisi, tek kullanımlık önlükler ve iş giysileri çapraz kontaminasyonu önlemeye yardımcı olur. Aynı önlüğü giyen sağlık çalışanı üzerinde bulunan bakterileri hastadan hastaya kolaylıkla yayabilir. Giysilerinizin üzerine tek kullanımlık önlükler giymek ve bunları her hastadan sonra uygun şekilde atmak, kirleticilerin çamaşır yıkama hizmeti çalışanlarına, kendi evinize veya diğer hastalara yayılmadan önce tutulmasına yardımcı olur.

 

Maliyet

 

En az iki çalışma, tek kullanımlık cerrahi önlüklerin, yeniden kullanılabilir seçeneklere kıyasla aslında daha ucuz olduğunu bulmuştur. Mevcut verilerle her iki seçenek için de güçlü bir ekonomik durum ortaya konulamazken, tek kullanımlık giyim fiyatlarının yeniden kullanılabilir seçeneklerle karşılaştırıldığında rekabetçi olduğu görülüyor. Bireysel sağlık tesisleri, yeniden kullanılabilir ve tek kullanımlık önlüklerin kuruluşu finansal olarak nasıl etkileyeceğini tam olarak anlamak için maliyet analizleri yapabilir.

 

Konfor

 

Tekstil ve malzemelerdeki gelişmeler, tek kullanımlık önlüklerin ve iş giysilerinin önceki seçeneklerden çok daha yumuşak ve rahat olmasına yardımcı oldu. Araştırmalar, nefes alabilirlik ve sıcaklık seviyelerinin birçok durumda yeniden kullanılabilir seçeneklerle karşılaştırılabilir olduğunu göstermiştir.

 

Tabii ki, kişisel tercih dikkate alınması gereken bir faktördür. Hastane personelinin, piyasada mevcut olan daha yeni konfor standartlarından haberdar olmaları halinde, tek kullanımlık ürünlere geçişe daha açık olmaları mümkündür.

 

Bu ve daha fazlası için ürün galerimize göz atın.