Diğer Haberler
Neden İş Ayakkabısı Giymelisiniz?
Neden İş Ayakkabısı Giymelisiniz?

İş yeri için güvenli iş ayakkabıları dendiğinde akla çelik burunlu bot gibi ağır hizmet tipi ayakkabılar gelebilir. Ancak işleri daha güvenli hale getirmek için tasarlanmış birçok ayakkabı türü vardır. Bazıları kemer desteği vermek için tasarlanmıştır, bazıları serçe parmak veya baş parmak korumasına sahiptir. Ayrıca, bir işçiye kaymalara, takılmalara ve düşmelere maruz bırakılarak çalışırken ekstra çekiş sağlamak için tasarlanmış güvenli iş ayakkabıları ve botları vardır.

 

İşyerinizdeki işler için doğru ayak korumasını bulmak, bir çalışanın ne tür tehlikelere maruz kalabileceğini (kayma, düşme, keskin veya ağır nesneler gibi) belirlemek için bir risk değerlendirmesi gerektirir ve çalışanlarınızın ayakları için bir tehdit oluşturur. Daha sonra, işçilerin ayakları için doğru korumayı sağlayan iş için doğru iş ayakkabısı veya botları seçmek mümkün olacaktır.

 

Güvenli İş Ayakkabılarının İşlevi:

Doğru güvenli iş ayakkabılarını veya botlarını giymek, aşağıdaki şekillerde birçok ayak yaralanmasını önlemeye yardımcı olabilir.

 

1. Düşen ve Uçan Nesneler

İşçiler ağır malzemeler taşırken veya birçok insanın, makinenin ve aracın aynı anda çalıştığı ortamlarda çalışırken, düşen ve uçan nesneler yaygın bir tehlikedir. Sert veya çelik burunlu botlar gibi doğru ayak korumasını kullanmak, ayaklarda ezilme yaralanmalarını etkili bir şekilde önleyebilir.

 

2. Delinme Koruması

İşçinin keskin nesnelere basma veya yukarıdan keskin bir cisme çarpma olasılığına maruz kaldığı bir ortamda çalışırken, ağır hizmet tabanlı ayakkabılar ve kalın koruyucu malzemeler gereklidir. İnşaat sahaları, bir işçiyi birçok keskin nesneye maruz bırakır ve yumuşak tabanlı bir ayakkabı yeterli koruma sağlamaz.

 

3. Kesme Tehlikeleri

Hareketli parçalar içeren keskin makineler veya cihazlar, kesme tehlikesi oluşturabilir. Örneğin orman işçileri, motorlu testerelerden kaynaklanan tehlikelerle karşı karşıyadır. İşçinin ayağına temas eden bir motorlu testere, felaketle sonuçlanarak yaşamı değiştiren yaralanmalara neden olabilir. Kesilmeye dayanıklı malzemeden yapılan iş ayakkabıları, motorlu testere kullanan işçileri koruyacaktır. Bu tip botlar aynı zamanda su geçirmez veya su itici özelliktedir ve ayak bileklerini destekler.

 

4. Elektrik Tehlikeleri

Herhangi bir kıvılcım, elektriğin oluşturduğu riskleri üst düzeye çıkarır. Çalışanlar, çalıştıkları ortama bağlı olarak potansiyel elektrik çarpmaları, elektrik kıvılcımları veya statik elektrik biriktirebilirler. Deri, kauçuk veya elektrik iletmeyen diğer malzemelerden yapılmış hayati bir KKD bileşeni iletken olmayan bir iş ayakkabısı giyilebilir. Vücutta statik oluşmasının tehlike oluşturduğu yerlerde, anti-statik veya iletken iş ayakkabıları kullanılabilir. Bu seçenekler, vücutta biriken statik elektrik miktarını azaltarak statik elektrik kıvılcımlarını önler.

 

5. Kaymalar, Takılmalar ve Düşmeler

Kaymalar, takılmalar ve düşmeler herhangi bir işyerinde olabilir ve işte meydana gelen kazaların çoğunu hesaba katar. Kuruluşlar, güvenli temizlik önlemleri uygulayarak, örneğin doğru tabelaların herkes tarafından görülebilmesini sağlayarak veya bu aksiliklerin riskini azaltmak için kaymaz zemin bandı takarak bu riski azaltmak için adımlar atarlar. İşçilere kaymalara, takılmalara ve düşmelere karşı ek koruma sağlamak için uygun iş ayakkabısı  giyilmesi tavsiye edilir. Kauçuk tabanlı veya ilave tutuşlu iş ayakkabıları, kaygan yüzeylere düşmeyi önlemeye yardımcı olabilir. Uygun iş ayakkabıları, insanlar uygun basamaklı iş ayakkabıları giymediğinde çok yaygın olan merdivenlerden düşmeyi önleyebilir. Uygun desteğe sahip iş ayakkabıların dengeyi geliştirebileceğinden bahsetmiyorum bile, bu da kaymaları, takılmaları ve düşmeleri önlemeye yardımcı olacaktır.

 

6. Yorgunluk

Birçok işçi, özellikle beton gibi sert yüzeylerde bütün gün ayakta durur, yorgunluk gerçek bir sorun olabilir. Ayaklardaki, bacaklardaki, sırttaki ve vücudun diğer bölgelerindeki kaslar yorulur ve çalışanlar uygun iş ayakkabısı  giymediğinde durum daha da kötüleşebilir. Yeterli yastıklama ve kemer desteği sağlayan iş ayakkabıları, kaslar üzerindeki gerilimi azaltabilir. Kas gerginliğinin önlenmesi aynı zamanda kronik bel ağrısı gibi kas-iskelet sistemi rahatsızlıklarına karşı korunmaya da yardımcı olacaktır.

 

7. Yanıklar

İş yerinde ateş veya sıcak maddelerden ve kimyasallardan kaynaklanan yanıklar meydana gelebilir. Dayanıklı malzemelerden yapılan iş ayakkabıları, kimyasal sıçramalarından, erimiş metal sıçramalarından ve ayaklardaki deriye zarar verebilecek diğer tehlikeli maddelerden kaynaklanan yanıkları önleyebilir.

 

İş ayakkabısından, kafa koruyuculara, koruyu gözlüklerden iş ayakkabılarına ve daha fazlasını için galerimize göz atın!