Diğer Haberler
Size Uygun İşitme Korumasını Seçme Rehberi
Size Uygun İşitme Korumasını Seçme Rehberi

Gürültülü bir çalışma ortamında, işitme duyunuzu korumak için doğru KKD'ye sahip olmak çok önemlidir. Doğru ekipmana sahip değilseniz birkaç sonuç vardır: tinnitus, akustik travma, geçici işitme kaybı, endüstriyel/mesleki sağırlık, hatta tam işitme kaybı.

 

Kendi sektörünüz için doğru işitme koruyucu KKD'yi nasıl seçersiniz?

 

İşitme Koruması KKD Türleri

 

Dört ana tip KKD işitme koruması mevcuttur:

 

  • Tek kullanımlık kulak tıkaçları
  • Kablolu veya bantlı kulak tıkaçları
  • Kulaklıklar (Kulak Koruyucular)
  • Kask takılı kulak manşonları/koruyucuları

 

Kulak Tıkacı

 

Kulak tıkaçları tam anlamıyla kulak kanalınızı tıkar. Bu, kulak zarınıza ulaşan ses basıncını azaltır ve alabileceğiniz (ortalama olarak) en yüksek işitme koruması şeklidir.

 

Bazı kulak tıkaçları tek kullanımlıktır, bir kez kullanın ve atın, bazıları birden fazla kullanım için yıkanabilir. Bazı kulak tıkaçları bir bantla gelir, bazıları bir kordon veya kayışla gelir, bazıları ise sadece küçük bir paket içinde gelir. Enfeksiyonlardan korunmak için temizlenmiş olsalar bile kullanılmış kulak tıkaçlarını paylaşmayın.

 

Kulak Koruyucuları

 

Kulak koruyucular veya düzenli olarak bilindikleri şekliyle Kulak Muff'ları çok farklı bir şekilde çalışır. Tüm kulağı kaplarlar ve baş üstü bandından gelen hafif basınçla kafaya karşı sızdırmazlar. Biraz stereo kulaklıklara benziyorlar. Bazı kulak koruyucuların tam bir kafa bandı yoktur ve bunun yerine baretin yan tarafına klipslenir - inşaat, zemin çalışmaları ve yol çalışmaları için mükemmeldir.

 

Başınızın üzerinde veya baş korumanıza klipslenen kulak manşonları, kulak kanalına giren ses basıncını "boğutarak" çalışır. Bu nedenle, bardaklar ve kafa arasında iyi bir sızdırmazlık sağlamanız önemlidir.

 

Elektronik kulak koruyucular, gürültü önleyici kulaklıklarla hemen hemen aynı şekilde çalışan yeni dişli bir alettir. Gürültüyü elektronik olarak 85 db'nin altına sıkıştırdıklarından, genellikle kulağa izin verilen ses seviyesini ayarlayabilirsiniz.

 

Çalışma gürültü seviyeniz için doğru işitme korumasını nasıl seçersiniz?

İşyeriniz için doğru işitme korumasını seçerken, filtrelenmesi gereken gürültü düzeyini ve hangi düzeyde ses tutulması gerektiğini (örn: iş arkadaşlarınızın sesleri, uyarı sinyalleri vb.) göz önünde bulundurun. Bunu yapmak için basit kulak tıkaçları veya kulak koruyucular arasında karar vermeniz gerekir (ancak her ikisini de kullanabilirsiniz).

 

Her iki tip de işitme koruması sağlar, ancak kulak tıkaçları genellikle daha fazlasını sunar. Kulak tıkaçları için Gürültü Azaltma Derecesi veya (NRR) 22 ile 33 dB (desibel) arasındadır, kulak tıkaçları için NRR ise 20 ile 30 dB arasındadır. Bununla birlikte, ikisini birleştirmek ek ve belki de en iyi korumayı sağlayacaktır.

 

Kulak tıkacı mı, kulak koruyucusu mu?

 

Kulak tıkaçları, kulak koruyucular ve barete takılan kulak tıkaçları ile her birinin - NRR bir yana - çeşitli artıları ve eksileri vardır.

 

Kulak koruyucular, çoğu kafaya uyan tek beden olduğundan, uzaktan kolayca görülebildiği, kaybolmadığı ve küçük kulak enfeksiyonlarında kullanılabildiği için kullanıcılar arasında daha az varyasyona sahiptir.

 

Dezavantajları ise, kulak koruyucuların daha ağır ve daha az taşınabilir olmaları, nemli alanlarda rahatsız olmaları, kapalı alanlar için elverişsiz olmaları, reçeteli veya koruyucu gözlük veya maskelere müdahale edebilmeleridir.

 

Tek kullanımlık kulak tıkaçları küçük ve hafiftir. Diğer işitme koruma cihazlarıyla birlikte kullanılabilirler ve küçük alanlarda kullanışlıdırlar. Dezavantajları, daha fazla uyum süresi gerektirmeleri, daha iyi hijyen, kulak kanalını tahriş edebilmeleri, kaybedilmesi kolay ve görülmesi zor olmasıdır.

 

İşitme koruyucu ürünlerimiz için ürünlerimize göz atın.