Diğer Haberler
KAPALI BİR ALANA GİRMEYE NASIL HAZIRLANILIR?
KAPALI BİR ALANA GİRMEYE NASIL HAZIRLANILIR?

Kapalı alan dediğimizde, insanlar tarafından işgal edilmek üzere tasarlanmamış, ancak gerektiğinde bir işçinin girebileceği kadar geniş olan küçük veya dar bir alandan bahsediyoruz. Örnekler arasında, bunlarla sınırlı olmamak üzere, menholler, kamu hizmeti mahzenleri, kanalizasyonlar, boru hatları, tanklar ve silolar yer alır. Ayrıca, tanımı gereği, bir evin altındaki gezinme alanı, kapalı bir alan olarak kabul edilir.

 

Kapalı alana giriş gerektirebilecek birçok farklı neden ve farklı çalışma türü vardır. İş ne olursa olsun, işçiler duruma bağlı olarak girmeden önce özel önlemler almalıdır. Süreç, haftalarca ileri düzeyde hazırlık gerektirebilir.

 

Kapalı Alan Giriş Hazırlığı

 

Hazırlık çalışması, sürecin ekstra zaman gerektirebilecek ve planlamanızın neden haftalar öncesinden başlaması gerektiğinin bir parçasıdır. Bunu en basit terimlere ayırmak için hazırlamanız gereken iki nokta var.

 

  • İlk nokta, kapalı alanın kendisidir. Bu alan ve tehlikeleri hakkında mümkün olduğunca çok şey bilmeniz gerekir.
  • İkinci nokta, kapalı alana girmesi gereken işçi(ler) ve kapalı alan dışındaki destek ekibidir. Spesifik olarak, kapalı alana giriş için tam olarak eğitildiler mi? Ayrıca, gerekli tüm ekipmana ve kurtarma/acil durum kaynaklarına erişimleri var mı?

 

Kapalı Alan Giriş Eğitimi

 

  • İşverenlerin ayrıca kapalı alana girişle ilgili tüm işçilere eğitim vermeleri gerekmektedir. İster kapalı alana giriyor ister dışarıdan izliyor olun, herkesin kapsamlı bir eğitim alması gerekir.
  • Eğitim, çalışanları tehlikeleri hızlı ve etkili bir şekilde değerlendirmeye ve tehlikeleri ekip üyelerine doğru bir şekilde nasıl ileteceklerine hazırlar.
  • Eğitim ayrıca gaz dedektörleri, vinçler, mataforalar ve düşmeye karşı koruma tertibatları gibi düzgün çalışan ekipmanları da kapsar.
  • Katılımcı ve görevli, bir şeyler ters giderse acil durum prosedürleri konusunda eğitilecektir. Kapalı alan kazalarına yönelik acil müdahalenin normal kazalardan farklı olduğunu ve özel olarak eğitilmiş ilk müdahale ekipleri gerektirdiğini unutmamak önemlidir.

 

Ekipman ve Teçhizat

 

Artık herkes eğitildiğine ve bir izin sürecimiz olduğuna göre, işe hazırlanma zamanı. Farklı işler, farklı araç ve gereçler gerektirir, ancak çoğu kapalı alan giriş çalışması için genel olarak özel ekipman kullanılır.

 

Gaz monitörleri ve aksesuarları olmazsa olmazlardandır. Tehlikeli atmosferler, kapalı alanlarla ilgili ana endişelerden biridir. Zehirli gazlarla dolu, havalandırılmayan dar bir alan, bir işçinin bir şeylerin ters gittiğini anlamadan bayılmasına neden olur. Tehlikeli atmosfer nedeniyle iş göremez hale gelen onlarca işçi hikayesi var ve görevli içgüdüsel olarak onların peşinden gidiyor ve aynı zamanda iş göremez hale geliyor. Sonra eğitimsiz bir ilk müdahale görevlisi ikisini de kurtarmak için devreye girer ve aynı zamanda aciz hale gelir.

 

Bu hikayeler genellikle ölümle sonuçlanır.

 

Her işçi, sürekli izleme için tasarlanmış bir gaz monitörü takmalı ve görevli, işçilerden herhangi biri girmeden önce kapalı alanı test etmek için hava pompası ve hortumu olan bir monitöre sahip olmalıdır. Bu bir ön giriş testi olarak bilinir ve bunu doğru bir şekilde yapmak için zaman ayırmak önemlidir.

 

Havalandırma üfleyiciler, kapalı bir alana temiz hava vermenin veya kapalı bir alandan tehlikeli havayı çıkarmanın yaygın bir yoludur. İki parçalı basit bir tasarımdan, bir üfleyiciden ve güçlendirilmiş bir kanaldan oluşurlar. Kapalı alandaki ekip, ortamı havalandırmak için bir üfleyiciye güvenir. Üfleyiciyi izlemek ve düzgün çalışmasını sağlamak çalışanın görevinin bir parçasıdır. Üfleç arızalanırsa veya temiz hava kirlenirse, kapalı alandaki çalışanlar risk altındadır. Bu, rölantide çalışan bir araba veya bir jeneratör, üfleyicinin girişinin yakınında egzoz salıyorsa meydana gelebilir.

 

Bir işçi rögar gibi kapalı bir alana yukarıdan indiğinde tripodlar ve vinçler kullanılır. Tripod girişin üzerine kurulur ve tripoda bir veya birden fazla vinç takılır.

 

Bu aletlerin birincil amacı, işçinin kendi gücüyle (merdiven) veya vinçle indirilerek kapalı alana güvenli bir şekilde girmesini sağlamaktır. Vinçlerde, işçi düşerse otomatik olarak kilitlenen yerleşik bir güvenlik mekanizması bulunur. İşçi çıkarma gerektiriyorsa görevli, işçiyi kapalı alandan çıkarmak için vinç üzerindeki krank kolunu kullanabilir.

 

Düşmeye Karşı Koruma Kemeri, doğrudan tripod ve vinç sistemi ile çalışır. İşçi koşum takımını takar ve vinç, işçinin sırtındaki D halkasına bağlanır. Emniyet kemeri, kuvvetleri eşit olarak dağıtmak için tasarlanmıştır ve düşme durumunda yaralanmayı önlemeye yardımcı olmak için düşmeye karşı korumalı amortisörlere sahiptir.

 

Çevre koruması kolayca unutulabilen ama çok önemli bir şeydir. Dikkat etmeyen bir yaya veya bisikletlinin kazara açık rögara düşmesi kolay olacaktır. Rögar korkulukları veya ray kitleri gibi çevre koruması, görevli girenlerin durumuna odaklanırken bu tür kazaları önler.

İşe bağlı olarak gerekebilecek ek kişisel koruyucu ekipmanlar arasında güvenlik kaskları, eldivenler, koruyucu gözlükler, solunum cihazları, dielektrik dişliler veya diğer genel kişisel koruyucu ekipman seçenekleri yer alır.

 

Giriş Öncesi Kontroller ve Muayeneler

 

Artık izninizi aldınız, eğitiminizi tamamladınız, tüm ekipmanı aldınız ve herhangi biri kapalı alana girmeden önce yapmanız gereken son şey giriş öncesi bir dizi kontrol.

 

  • Daha önce bahsedildiği gibi, hava pompası ve hortumu olan bir gaz monitörüyle giriş öncesi atmosfer kontrolünün yapılması gerekir. Hortum kapalı alanın dibine indirilir. Hortum, havanın tamamı boyunca hareket etmesi ve sensörü geçmesi için yeterince uzun süre orada tutulur. Temel kural, hortumun ayağı başına 2-3 saniye artı sensörün bir okuma alması için 30 saniyedir. Okuma tamamlandıktan sonra hortum dört fit yukarı çekilir ve test tekrarlanır. Hortum tamamen bitene kadar testi her dört fitte bir tekrarlarsınız.
  • Bundan sonra, tüm ekipmanın denetlenmesi gerekir. Tripod veya matafora ile başlayarak, herhangi bir ezik veya hasar olup olmadığını kontrol ederek görsel bir test yaparak başlarsınız. Ardından, bacak kilitleri ve makara sistemi dahil olmak üzere tüm mekanizmaların çalışır durumda olduğundan emin olmak için kontrol edin. Herhangi bir sorun belirtisi varsa, tripod hizmet dışı bırakılmalıdır.
  • Ardından, vinçleri inceleyeceksiniz. Üçayak veya mataforaya güvenli bir şekilde takıldıklarını, fren sisteminin çalıştığını ve ipte, klipste veya muhafazada gözle görülür bir hasar olmadığını kontrol etmek isteyeceksiniz. Vinçler sahadayken tam bir denetim yapmak zordur, bu nedenle vinçlerin birkaç ayda bir tüm hattı çekip kontrol edecek biri tarafından tam olarak denetlenmesi iyi bir uygulamadır.
  • Son olarak emniyet kemerini incelemeniz gerekmektedir. Gevşek lifleri veya kesik köşeleri ortaya çıkarmak için ilerledikçe bükülen ağ kayışlarının her tarafını kontrol etmek istiyorsunuz. Ardından tüm donanımın hasarsız olduğunu ve tüm tokaların ve klipslerin çalışır durumda olduğunu kontrol edin.
  • Tüm incelemeler tamamlandığında, gözden kaçan bir şey olup olmadığını görmek için izni iki kez kontrol edin.

 

Kapalı Alana Girmeye Hazırsınız

 

Uzun bir süreç ama sonunda kapalı alana girmeye hazırsınız. İdeal olarak, her şey planlandığı gibi gider. İşçiler girer, iş biter, işçiler çıkar ve iş başarılı sayılır.

Bir şeyler ters giderse, katılımcılar, onları alandan hızlı ve güvenli bir şekilde çıkarmak için görevli ve kurtarma ekibinin kapsamlı eğitimine güvenebilirler. Görevli ve kurtarma ekibi, katılımcının tehlikelerin farkında olmasına ve ortaya çıkan sorunları yeterince iletmesine güvenebilir.

 

Kişisel koruyucu ekipmanlarımıza göz atmak için tıklayın.