Diğer Haberler
TARIMDA KARBON MONOKSİT ZEHİRLENMESİ
TARIMDA KARBON MONOKSİT ZEHİRLENMESİ

Soğuk havalar gelip çattığında kapalı mekanlarda çalışmak gerekli hale geldiğinde karbon monoksit zehirlenmesi riski artar. Ekipmanınızı içeride çalışır durumda tutabilir ve "Kısa bir süreliğine, iyi olacağım" diye düşünebilirsiniz. Ancak az miktarda karbon monoksite maruz kalmak bile vücudunuz ve sağlığınız üzerinde bir etki yaratır. Kendinizin ve çalışanlarınızın bu ölümcül gazdan nasıl kaçınacağı ve buna nasıl müdahale edileceği konusunda güncel bilgilere sahip olduğunuzdan ve bunun için gerekli eğitimi aldığınızdan emin olun.

 

Karbon Monoksit Nedir?

 

Karbon monoksit (CO), karbon içeren malzemelerin eksik yanması sonucu oluşan renksiz, tatsız ve kokusuz bir bileşiktir. Bir tespit cihazı olmadan tespit edilemez, bu yüzden "sessiz katil" olarak anılır.

 

Karbon monoksit, propan, doğal gaz, odun veya kerosen gibi karbon içeren yakıtların yakılmasının bir yan ürünüdür. Bir çiftlik operasyonunda CO üreten diğer kaynaklar şunlardır:

 

  • Arabalar, kamyonlar, traktörler, ATV'ler, kar motosikletleri, motosikletler ve diğer gazlı veya dizel ekipmanlar
  • Küçük motorlar gibi; çim biçme makineleri, motorlu testereler, yabani ot yiyiciler, jeneratörler
  • Gaz ve yağ fırınları, kazanlar ve su ısıtıcıları
  • Gaz, yağ ve kerosen alan ısıtıcıları

 

Karbon monoksit soluduğunuzda, kanınızdaki oksijenin yerini alır. Vücudunuz oksijen alamaz hale gelir ve oksijen olmadan hücreleriniz ölür ve organ yetmezliği yaşarsınız.

 

Belirtiler

 

Karbon monoksite maruz kalmanın ilk belirtileri sizde grip oluyormuş gibi hissetmenize neden olacaktır. Biraz yorulacaksınız, başınız ağrıyacak, belki biraz başınız dönecek. İlerledikçe, konsantrasyon arttıkça ve hemoglobininizdeki karbon monoksit seviyeniz yükseldikçe, o zaman gerçekten başınızın döndüğünü hissetmeye başlayabilirsiniz. Bazen  mide bulantılarına neden olabilir ve bir noktada doğru düşünebilme yeteneğinizi bozabilir, binayı terk ettiğinizde daha iyi hissedebilir ve geri döndüğünüzde kendinizi daha kötü hissedebilirsiniz veya birlikte çalıştığınız diğer insanlar da sizinle aynı semptomlara sahip olabilir. CO dedektörü tüm şüpheleri ortadan kaldırmaya yardımcı olacaktır.

 

Uzun Süreli Sağlık

 

Çok yüksek konsantrasyonlarda, karbon monoksit beş dakikadan daha kısa sürede öldürür. Düşük konsantrasyonlarda, karbon monoksitin vücudu etkilemesi yıllar alabilir. Konsantrasyonlar 100 ppm'den yüksek olduğunda alarm vermek için karbon monoksit dedektörleri gerekir. Maruz kalma süresi, CO konsantrasyonu, CO'yu soluyan kişinin aktivite düzeyi ve kişinin yaşı, cinsiyeti ve genel sağlığı tehlike düzeyini etkiler. Örneğin, 800 ppm'lik bir konsantrasyon bir saat sonra baş ağrısına neden olur, ancak 2 ila 3 saat içinde bilinç kaybına ve ölüme yol açabilir. Solunum hızında eşlik eden bir artışla birlikte güçlü fiziksel efor, kritik seviyelere ulaşma süresini 2 veya 3 kat kısaltır.

 

Kış Riskleri

 

Kış sıcaklıkları düştükçe, ekipman ve araçlar uygun olmayan havalandırma ile çalıştırılırsa çiftliklerde karbon monoksit zehirlenmesi riski artabilir. Çiftliklerde kazara karbon monoksite maruz kalmanın en yaygın kaynağı egzoz dumanındaki karbon monoksitin dışarı çıkmasını engelleyen kapılar kapalıyken dükkanlarda veya garajlarda çalışan traktörler veya diğer araçlar olduğunu aklınızdan çıkarmayın.

 

İlk Yardım

 

CO zehirlenmesini tedavi etmenin en iyi yolu saf oksijen solumaktır. Bu tedavi kandaki oksijen seviyelerini arttırır ve CO'nun kandan uzaklaştırılmasına yardımcı olur. Doktorunuz burnunuza ve ağzınıza bir oksijen maskesi yerleştirecek ve nefes almanızı isteyecektir. Solunum koruyucu kullanmak ölümcül riskleri azaltır.

 

Solunum koruyucularımıza göz atmak için kişisel koruyucu ekipman ürün galerimize tıklayın.