Diğer Haberler
Metal Sanayi ve Güvenlik İpuçları
Metal Sanayi ve Güvenlik İpuçları

Ağır ekipman, neredeyse her metal sanayi projesinde bir zorunluluktur. Ne yazık ki, doğru kullanılmadıklarında son derece tehlikeli olabilirler. Kazaların oluştuğu ve kazaların arasında takılan devrilmeler, işçilerin ağır ekipman üzerinde veya yakınında çalışırken yaralanabilecekleri yaygın yollardır.

Üretken kalmanızı ve kazasız bir işi sürdürmenizi sağlamak için metal sanayide ağır ekipmanla çalışırken aşağıdaki güvenlik ipuçlarını okuyun:

 

Ekipman Operatörü Eğitimi

İşçiler, üzerinde çalışacakları tüm ekipman parçalarını güvenli bir şekilde çalıştırmak için uygun prosedürler konusunda eğitilmelidir. Eğitim, sınıf ve pratik uygulamalı eğitimin bir kombinasyonu olarak yapılmalıdır. Kapsanması gereken konular güvenlik, tehlike tanımlamaları, ekipmanın güvenlik özellikleri ve ağır ekipmanın güvenli manevrasını içerir.

 

İşçiler, her bir ekipman parçası için nasıl güvenli bir şekilde takılıp çıkarılacağı ve uygun başlatma prosedürü konusunda eğitilmelidir. Üzerinde çalışacakları ekipman için kaldırma yükleri ve yük kapasitesi konusunda net bir anlayışa sahip olmalıdırlar. Yeniden eğitim ve tazeleme kursları, özellikle bir işçinin ekipmanı güvenli olmayan bir şekilde veya amaçlanan amacının dışında bir şekilde çalıştırdığı gözlemlenirse, gerektiğinde yapılmalıdır. Herhangi bir nedenle ekipmanı yalnızca eğitimli çalışanların kullanmasına izin verilmelidir.

 

Çevrenizden haberdar olmak

Ağır ekipmanı çalıştırırken, çalıştığınız alana ve karşılaşabileceğiniz her türlü engele dikkat etmeniz gerekir. Üstten geçen elektrik hatlarının enerjisi kesilmeli veya bu mümkün değilse, onlarla temastan kaçınmak için bariyerler oluşturulmalıdır. Kazı yapıyorsanız, kanalizasyon, su, gaz ve elektrik gibi tüm yer altı hizmetlerinin, hasar görmelerini, gecikmeler ve daha fazla iş yaratmalarını önlemek için tanımlandığından ve açıkça işaretlendiğinden emin olun.

 

Mümkün olduğunda, işçiler ağır ekipmanın çalıştığı alanlardan uzak tutulmalıdır. Operatörler, özellikle daha dar alanlarda çalışırken, diğer işçilere, çevredeki kişilere veya çevredeki diğer araçlara veya ekipmanlara çarpmamak için dönüş yarıçaplarının farkında olmalıdır.

 

Ekipman Giriş ve Çıkışları

Bunu söylemeye gerek yok, ancak işçilerin her yıl uğradığı yaralanma sayısına göre, ancak ağır ekipmana binmenin ve inmenin doğru ve yanlış bir yolu var. Ekipmana tırmanırken, merdiven çıkarken yaptığınız gibi daima üç temas noktasını koruyun. Kabine girerken veya çıkarken asla yanınızda bir şey taşımayın. Çıkmak için asla kabinden veya ekipmandan aşağı atlamayın.

 

Hareket eden veya çalışan ekipmana asla girmeyin veya çıkmayın. Ekipmanı tamamen kapattığınızdan, park frenini devreye aldığınızdan ve hidrolik kontrollerdeki tüm basıncı boşalttığınızdan emin olun. Yetkisiz kullanımlardan kaçınmak için anahtarları yanınıza aldığınızdan emin olun.

 

Ekipmanı Kullanmadan Önce İnceleyin

İyi çalışır durumda olduğundan emin olmak için her kullanımdan önce ağır ekipmanı görsel olarak inceleyin. Lastikleri ve paletleri aşınma ve hasar açısından kontrol edin. Ekipmanı her gün ilk kez çalıştırmadan önce en azından motor yağı ve hidrolik sıvısı gibi sıvı seviyelerini ve yağ seviyelerini kontrol etmelisiniz. Hidrolik hortumları, kovaları, bomları ve diğer bileşenleri çatlak ve hasar açısından kontrol edin. Tüm ataşmanların yerine güvenli bir şekilde kilitlendiğinden emin olun.

 

Ekipmanı çalıştırdığınızda, ışıkların, göstergelerin, korna ve yedek alarmların tümünün düzgün çalıştığından emin olun. Tüm kolların, küreklerin, kovaların vb. her yönde tamamen açıldığından emin olun. Kabin dönerse, bunu her yönde yapabildiğinden emin olun. Asla düzgün çalışmayan veya hasarlı görünen ekipmanı kullanmayın. Yalnızca makineye daha fazla zarar vermekle kalmazsınız, aynı zamanda kullanımdan önce çözülmezse büyük bir güvenlik sorunu olabilir.

 

Ekipmanı Yalnızca Amaçlandığı Şekilde Kullanın

Her ekipman parçası belirli bir görevi yerine getirmek için tasarlandı. Ekskavatörler vinç değildir ve tekerlekli yükleyiciler, işçileri kovada taşımak için yapılmamıştır ve bir hava asansörü olarak kullanılmıştır. Elinizdeki görev için doğru ekipmanı seçin ve üreticinin amaçladığı şekilde kullanın.

 

Ekipmanı aşırı yüklemeyin veya fazla çalışmayın. Ekipmanın taşıma veya kaldırma kapasitesine dikkat edin. Elinizdeki şey işi yapmak için yeterli değilse, bu daha büyük bir ekipman parçası almayı gerektirebilir. Malzemeyi kaldırıyorsanız, tüm donanımların düzgün şekilde sabitlendiğinden emin olun. Ekipmanı çalıştırırken, özellikle yokuşlarda çok hızlı gitmeye çalışmayın.

 

Emniyet kemerini tak

Bu emniyet kemerleri sadece bir öneri değil, hayatınızı kurtarabilirler. Ekipmanın devrilmeye başlaması durumunda, emniyet kemeri muhtemelen sizi hayatta tutacaktır. Ekipman devrilmeye başlarsa, içgüdüsel olarak kabinden atlamak zorunda kalabilirsiniz. Ne yazık ki bu, yapabileceğiniz en kötü şey. Ekipman diğer yöne doğru devrilebilir ve siz kaçarken düşebilir veya yuvarlanıp ciddi şekilde yaralanırken yakalanabilir veya fırlatılabilir.

 

Ekipmana takılan devrilmeye karşı koruma sistemi, sizi böyle bir durumda güvende tutmaya yöneliktir. Emniyet kemeri sizi itip kakılmanıza, çarpmanıza veya kabinden fırlamanıza engel olacaktır.

 

Alanı Temiz Tutun

İdeal olarak, işçilerin yanlışlıkla çalışan ekipmanın yakınına gelmesini önlemek için alanı bariyerlerle kordon altına alabilirsiniz. İşçilerin yakınında ekipmanı taşıyorsanız veya çalıştırıyorsanız, kör noktalarınızı açık tutmak için iletişim kurmak için radyo veya el sinyalleri kullanarak bir gözcü kullanın. Bu, özellikle yedekleme sırasında önemlidir. Evet, ekipmanın yedek alarmları olacaktır, ancak yaygınlıkları nedeniyle şantiyelerde genellikle dikkate alınmazlar.

 

Hatırlanması Gereken Diğer İpuçlar

Daima eldivenler, iş kıyafeti, ikaz yeleği, iş ayakkabısı, koruyucu başlık, güvenlik gözlükleri, sağlam botlar ve baretler gibi uygun kişisel koruyucu ekipman kullanın.

Metal sanayide ekipman yüklerken ve boşaltırken, ekipmanı kamyona veya römorka binerken veya römorktan indirirken devrilmekten kaçınmak için düz bir zeminde yaptığınızdan emin olun.

Ekipmana servis verirken veya bakım yaparken kilitleme/etiketleme prosedürlerini izleyin. Park frenlerinin devrede olduğundan emin olun ve tekerlekleri bloke etmek için takoz kullanın.

Ağır ekipmanla veya çevresinde çalışmak, genel güvenlik programınızın bir parçası olmalıdır. Tüm çalışanlar, ağır ekipmanla çalışmanın tehlikeleri ve riskleri konusunda eğitilmelidir.

İş ayakkabısından, ikaz yeleğine, iş ayakkabısına kadar geniş bir ürün yelpazesini kapsayan galerimize göz atın.