Diğer Haberler
İşyerinde Çalışanların Karşılaştığı Güvenlik ve Sağlık Problemleri
İşyerinde Çalışanların Karşılaştığı Güvenlik ve Sağlık Problemleri

Hiçbir iş, bir çalışanın hayatını riske atmamalıdır. Yine de, dünya genelinde her gün 7.500 çalışan işleri nedeniyle ölüyor. Bu ölümlerin çoğu, kötü işyeri sağlık ve güvenlik koşulları nedeniyle meydana gelmektedir. Bu ölümlerin 6500'ü işle ilgili hastalıklardan ve 1000'i iş kazalarından kaynaklanmaktadır. Ancak bu senaryo, bu trajik tablonun sadece bir parçasıdır. Her gün yaklaşık bir milyon insan iş yerinde yaralanıyor ve çalışanları ekonomik, fiziksel ve sosyal olarak etkiliyor.

 

Bu koşullar, şirketlerin iş sağlığı ve güvenliğini geliştirmelerini ve güvenilir bir güvenlik kültürü oluşturmalarını gerektirmektedir. Güvenlik kültürü oluşturmanın yolunun başında Uluslararası Çalışma Örgütü (ILO) gelmektedir. Bu 100 yıllık BM kuruluşu, 187 üye devletin hükümetlerini, işverenlerini ve işçilerini bir araya getiriyor. Özetle amacı: çalışma standartlarının belirlenmesine yardımcı olmak, güvenlik programları geliştirmek ve tasarlamak ve hem kadınlar hem de erkekler için güvenli ve insana yakışır işi teşvik etmektir.

 

Yakın zamanda ILO, işyeri sağlığı ve güvenliği konularına ilişkin özel bir rapor yayınladı. İşin Geleceğinin Kalbinde Güvenlik ve Sağlık raporu, ileriye dönük iş sağlığı ve güvenliğine derinlemesine bir bakış sunuyor. Bu 82 sayfalık rapor, birkaç büyük küresel işyeri trendini tartışıyor. Ayrıca, işyeri sağlığı ve güvenliğinde gelecekteki zorlukların neler olacağını tartışarak, ILO'nun son yüz yılda güvenliği şekillendirmeye nasıl yardımcı olduğuna yakından bir bakış içeriyor.

 

Rapor, işyeri sağlığı ve güvenliğine yönelik gelecekteki zorlukların ana kaynağı olacak dört kritik alanı inceliyor:

 

  • Teknoloji
  • Demografi
  • Sürdürülebilir kalkınma ve İSG
  • İş organizasyonundaki değişiklikler

 

Aşağıda, bu dört kritik alandan ikisindeki (teknoloji ve demografi) sağlık ve güvenlik zorluklarını gözden geçiriyoruz. Ardından, gelecekteki güvenlik zorluklarını aşmanıza ve riski azaltmanıza yardımcı olabilecek güvenlik kültürleri oluşturmaya yönelik bazı ipuçları sunuyoruz.

 

Teknoloji ve İşyeri Güvenliği

Teknolojideki gelişmeler, yıllar içinde sektörü hem olumlu hem de olumsuz yönde büyük ölçüde etkiledi. Gelecek yıllarda da bunu yapmaya devam edecekler, insanların yaşama ve bir şeyler yapma biçimlerini değiştirecekler. Yapay zeka ve büyük veri gibi bu gelişmeler hızlanıyor ve aynı zamanda insanların çalışma şekillerini, içinde çalıştıkları ortamları ve günlük işlerini yaptıkları koşulları değiştirerek işyeri üzerinde büyük bir etkisi olacak.

 

Daha da önemlisi, bu gelişmeler işle ilgili yaralanma, ölüm ve hastalık kalıplarını bozacaktır. Bu aksama, yöneticiler için işyeri iş sağlığı ve güvenliğinde yeni zorluklar yaratacaktır - işletmelerde güvenilir güvenlik kültürleri geliştirmek için üstesinden gelinmesi gereken zorluklar-. ILO raporu, teknolojinin üç temel alanını bu yeni zorluklar için kritik kaynaklar olarak görüyor;

 

  • Dijitalleşme ve ICT,
  • Otomasyon ve robotik,
  • Nanoteknoloji.

 

Bu teknolojik gelişmeler, gelecekteki zorlukların üstesinden gelmek için hala yeni fırsatlar sağlayacaktır. Örneğin, robotlar daha önce işçiler tarafından üstlenilen daha kirli, tehlikeli ve alçaltıcı işleri üstlenecek. Uzaktan çalışma, işe gidip gelme süresini, buna bağlı stresi ve kaza riskini azaltacaktır. Giyilebilir akıllı cihazlar, yöneticilerin çalışan davranışlarını izlemesine ve işçilere gerçek zamanlı olarak güvenlik ve sağlık tavsiyeleri ve bilgileri iletmesine olanak tanır.

 

Demografi ve Cinsiyet

İş yerleri sürekli değişiyor. Bu gelecekte de devam edecek. Teknolojideki yeni gelişmeler gibi, bu değişiklikler de yeni işçi sağlığı ve güvenliği sorunları yaratacak ve yeni düzenlemeler ve standartlar gerektirecektir. Ayrıca, kapsayıcı işyerleriyle ilgili yeni sorunları ortaya çıkararak işgücü piyasaları ve sosyal güvenlik sistemleri üzerinde muazzam bir baskı oluşturacaklar. İşletmeler, üretken güvenlik kültürleri oluşturmak için bu zorlukları üstlenmek zorunda kalacaklar.

 

Örneğin, Afrika ve Asya gibi ülkelerde işgücüne giren büyük bir genç nüfus var. Bu işçiler genellikle daha yaşlı, daha deneyimli çalışanlara kıyasla daha yüksek oranda iş sağlığı ve güvenliği sorunlarına sahiptir. Bu yüksek oranlara katkıda bulunan faktörler, daha düşük fiziksel, psikososyal ve duygusal olgunluk seviyeleri, sınırlı eğitim ve iş becerileri ve daha az iş deneyimidir. Bu yüksek sağlık ve güvenlik sorunları, oranları ve riskleri artırmaktadır.

 

ILO raporunda belirtilen ek zorluklar, yaşlanan işçi nüfusu, genellikle ağır sanayide ve göçmen işçilerde görülen cinsiyet farklılıklarıdır. Bu sorunlar, işyerinde iş sağlığı ve güvenliği koşullarını iyileştirmeye odaklanan şirketler için benzersiz zorluklar yaratacaktır. Örneğin, göçmen işçiler sağlıklı bir şekilde işe başlayabilirler, ancak çalışma koşullarının karmaşıklığı ve çeşitliliği, onları genellikle zayıf, fiziksel ve zihinsel sağlık sorunlarına karşı oldukça savunmasız hale getirir.

 

İş Sağlığı ve Güvenliği Kültürlerinin Oluşturulması

ILO raporunda açıklanan zorlukların üstesinden gelmek, yalnızca gelecekteki güvenlik düzenlemelerini veya standartlarını oluşturmaktan fazlasını gerektirecektir. Farklı iş organizasyonları için tam gelişmiş güvenlik kültürleri oluşturulmalıdır. Aşağıda, gelecekteki güvenlik zorluklarıyla başa çıkmak için sağlam bir güvenlik kültürü oluşturmaya yönelik kanıtlanmış en iyi uygulamalardan yedi tanesi listelenmiştir.

 

1- Sağlık/güvenlik sorumluluklarını tanımlayın — Bu en iyi uygulama, yalnızca insan kaynaklarında değil, kuruluşunuzun her düzeyinde atılması gereken kritik bir adımdır. Her seviye için politikalar, hedefler ve planlar eklediğinizden emin olun.

 

2- Emniyet vizyonunuzu paylaşın Organizasyondaki her seviye için hedefler oluşturmak da çok önemlidir. Ancak, sağlık ve güvenlik söz konusu olduğunda kuruluşunuzdaki herkes aynı fikirde olmalıdır. Kurumsal vizyonunuzu tüm paydaşlarla paylaşmayı unutmayın.

 

3- Hesap verebilirliği empoze edin ve uygulayın Sağlam bir sağlık ve güvenlik kültüründe herkes sağlık ve güvenlikten sorumludur. Ancak bu, yalnızca tüm çalışanlara hesap verebilirliği dayattığınızda ve zorunlu kıldığınızda gerçekleşir; yöneticiler ve denetçiler dahil. Bu, olumlu liderlik sağlamalı ve olumlu değişimi sağlamalıdır.

 

4- Çok sayıda seçenek sununSeçenekler sağlamak, yol boyunca çalışanların güvenini artırır, çalışanları herhangi bir endişeyle öne çıkmaya teşvik ederek kazaları önlemeye yardımcı olur. Çalışanlara sağlık ve güvenlik sorunlarını tam anlamıyla ortaya koymaları için birden fazla yol sunmak iyi bir başlangıçtır. Yöneticilerin ve denetçilerin bu sorunlara yanıt vermesini sağlamak için bir komuta zinciri oluşturmak da öyle.

 

5- Bildiri. Rapor Güçlü bir güvenlik kültürüne sahip bir kuruluştaki çalışanlar, tüm olayları ve ramak kalaları bildirir. Çalışanlarınızın ramak kalaları bildirmenin ne kadar önemli olduğunu bildiklerinden emin olun. Muhtemelen ilk başta rapor sayısında bir artış yaşayacaksınız, ancak bu yakında dengelenecek.

 

6- Düzenli toplantılar yapın Haftalık veya aylık olarak düzenli güvenlik toplantıları yapılmalıdır. Çalışanların katılımını artırmak için görüşmeleri yönetmesini sağlayın. Ayrıca, güvenlik politikalarını ve prosedürlerini elektronik olarak veya basılı olarak sağlayın.

 

7- Çevrimiçi eğitim sağlayın - Çevrimiçi güvenlik eğitimi sağlamak, çalışanlara, özellikle yeni çalışanlarla birlikte, refah konusunda kararlı olduğunuzu gösterir. Bunu yapmak için iyi bir zaman, işe alım sürecidir.

 

8- Örnek olarak liderlik edin - Yöneticilere ve denetçilere örnek olarak liderlik etmeleri gerektiğini hatırlatın. Yöneticiler ve denetçiler güvenliği taahhüt ederse, çalışanlarınız da aynı şeyi yapacaktır. Olumlu bir güvenlik kültürüne sahip olmak için çalışanların katılımı kritik öneme sahiptir.

 

Kuruluşunuzda sağlam bir sağlık ve güvenlik kültürü oluşturmak için bu sekiz uygulamayı kullanın. Bunu yapmak, çalışanların güvenini artırır, örgütsel davranışı geliştirirken ve üretkenliği artırırken çalışanların elde tutma oranını artırır. Daha da önemlisi, maliyetleri düşürür, riski azaltır, kârlılığı artırır, çünkü yaralı işçiler için tıbbi maliyetler sonuçtan çıkarılır.

 

Etkili bir işyeri sağlık ve güvenlik kültürü oluşturmak, kazaların azaltılmasında en büyük etkiye sahiptir. ILO'nun yakın zamanda yayınlanan raporunun da gösterdiği gibi, sağlık ve güvenlikle ilgili zorluklar gelecekte değişebilirken, şirket risklerini azaltırken maliyetleri düşürme, işçileri sağlıklı ve işte tutma ihtiyacı devam ediyor.