Diğer Haberler
MESLEKİ ZEHİRLENMELER NASIL ÖNLENİR?
MESLEKİ ZEHİRLENMELER NASIL ÖNLENİR?

Çok çeşitli endüstrilerdeki çok sayıda iş, tehlikeli maddelerle rutin olarak karşılaşır; bu nedenle, uygun kimyasal tehlike önleme ve koruyucu iş giysileri, ulusumuzun iş gücünün sağlığı ve güvenliği için kritik öneme sahiptir.

 

Uygun önlemler alındığında mesleki zehirlenmeler tamamen önlenebilir. Bu makalede, yaygın mesleki zehirlenme türlerini, tipik olarak söz konusu olan malzemeleri ve kimyasalları ve hangi güvenlik protokollerinin ve kişisel koruyucu ekipmanların mesleki zehirlenmeleri önlemeye yardımcı olabileceğini tartışıyoruz.

 

Kaza Sonucu Mesleki Zehirlenme Riskinin En Yüksek Olduğu İşler ve Sektörler

 

İlk müdahale ekiplerine ek olarak, kazara mesleki zehirlenme riskinin en yüksek olduğu diğer işler ve sektörler şunları içerir:

 

  • Hemşireler, doktorlar, laboratuvar ve eczane personeli dahil olmak üzere sağlık profesyonelleri
  • İnşaat, çiftçilik ve tarım işçileri
  • Kamyon şoförleri ve otomotiv teknisyenleri dahil olmak üzere ulaşımla ilgili meslekler
  • Temizlik ve çevre hizmetleri personeli gibi hizmet sektörü

 

Önleyici Tıpta yayınlanan bir 2020 makalesi, hizmet, el işçiliği ve ulaşım sektörlerinde çalışan bireylerin üç kat daha fazla risk oranına sahip olduğunu kanıtlamıştır.

 

Zehirlenmeye Neden Olan Madde Türleri ve Maruz Kalma Yöntemleri

 

Bunlar şunları içerir:

 

Bakır, Kurşun, Altın, Cıva, Kadmiyum ve Arsenik gibi ağır metaller. Batarya imalatı, paslanmaz çelik imalatı, galvanik kaplama ve ayrıca bakır, altın ve kurşun için cevher işleme gibi endüstrilerde potansiyel olarak görülür.

Gazlar, buharlar ve Hidrojen sülfit, Vinil klorür, Nitrojen gazı ve Karbon monoksit gibi parçacıklı maddeler. Madencilik, inşaat, kum püskürtme, alaşım imalatı, kaynak, tekstil imalatı, seramik imalatı, tabakhaneler, kömür madenciliği, gemi yapımı gibi tehlikeli madde temizliği sektörlerinde potansiyel olarak görülmektedir.

Benzol, n-Hekzan, Benzen, Toluen, Diklorometan, Metanol, İzopropanol, Formaldehit ve karbon tetraklorür gibi organik çözücüler. Metal temizleme/yağ giderme, farmasötik üretimi, boya/vernik/cila üretimi, kuru temizleme ve yapıştırıcı veya yüzey kaplama uygulamaları gibi sektörlerde potansiyel olarak görülür.

Fungisitler, herbisitler, insektisitler, parathion ve kurşun arsenat dahil pestisitler. Potansiyel olarak pestisit üretimi, karıştırma ve yükleme, ayrıca tarım/çiftçilik, sera ve saha çalışmaları gibi endüstrilerde görülür.

Akut veya kronik maruz kalmanın ardından zehirlenmeye yol açabilecek ek kimyasallar arasında formaldehit, plastikler ve reçineler bulunur.

 

Mesleki Zehirlenme Olaylarına Örnekler

 

Kaza sonucu mesleki zehirlenme üç ana yolla veya maruz kalma yolunda meydana gelebilir:

 

  • Soluma (örn. uygunluk testi yapılmış bir respiratör gibi uygun solunum koruması giymeden havada bulunan zehirli bir maddeyi solumak)
  • Yutma (örneğin, zehirli bir maddeyle kontamine olmuş bir yiyecek veya içeceğin tüketilmesi — laboratuvar içinde veya önce uygun el hijyeni uygulamadan yemek yiyen veya içen laboratuvar çalışanları için potansiyel bir endişe)
  • Cilt veya gözlerle temas (örneğin, zehirli bir madde ile kirlenmiş ellerle gözlerin ovuşturulması)

 

Kasıtsız mesleki zehirlenme nedeniyle gelişebilecek spesifik belirti ve semptomlar önemli ölçüde değişir ve doz, süre ve maruz kalma türü gibi faktörlere bağlıdır. Hastalıklar arasında baş ağrıları, mide bulantısı, solunum problemleri, yanıklar, kızarıklıklar, görme kaybı, organ hasarı ve ciddi vakalarda ölüm sayılabilir (kronik maruz kalma doğurganlık sorunları, doğum kusurları ve kanser gibi sağlık sorunlarına da yol açabilir).

 

Mesleki zehirlenmeyi önlemeye yönelik en iyi uygulamalar arasında hazırlık planları ve malzemelerinin oluşturulması, havalandırma ve kısıtlı erişim gibi stratejilerle işyeri güvenliğinin artırılması ve kişisel koruyucu ekipmanın ve tehlikeli maddelerin taşınmasının uygun kullanımı ve imhası konusunda çalışanlara eğitim verilmesi yer alır.

 

Doğru iş giysisi, solunum koruyucu, tek kullanımlık maskeler, tulumlar ve daha fazlası ile sağlık riskleri önlenebilir ve can kayıplarını önlemeye yardımcı olur.

 

Beta İş Güvenliği olarak daima çalışanların sağlık risklerinin azaltılması konusunda çalışıyor ve kaliteli kişisel koruyucu ekipmanlarımızla sizlerin yanında yer alıyoruz.

 

Kişisel koruyucu ekipman ürün galerimize göz atmak için tıklayın.