Diğer Haberler
Yaygın El Yaralanmaları ve Korunma Yolları
Yaygın El Yaralanmaları ve Korunma Yolları

Ellerimizi her zaman kullanırız. Bu yüzden el yaralanmaları çok sık meydana gelir. Her zaman önlenebilir olmasa da, yaygın el yaralanmalarının türlerini ve nedenlerini anlamak, gelecekte bunlardan kaçınmanıza yardımcı olabilir.

 

1- En yaygın el yaralanmaları

 

Kopmuş parmak uçları

 

En sık gördüğümüz el yaralanmaları parmak uçlarıdır. Masa testereleri ve daire testerelerle kesilirler, kapılara ve koşu bantlarına takılırlar, iş yerinde ezilirler, çim biçme makinelerine ve kar püskürtme makinelerine takılırlar, spor yaparken üzerlerine basılırlar, salyangozlar kemirildiğinde ve garaj zeminlerine sürtündüklerinde veya delindiklerinde enfeksiyon kaparlar.

 

Bu yaralanmaların çoğu  Acil Serviste tedavi edilebilir. Nadiren, intravenöz antibiyotikler veya ameliyathanede bakım için hastaneye yatış gerekir. Ancak yaralanmaya bağlı olarak iyileşme birkaç ay sürebilir. İşten uzakta zaman geçirmek gerekebilir. Daha sonraki bir tarihte de revizyon işlemleri gerekebilir.

 

Parmak ve el kırıkları

 

Parmak ve el kırıkları bir sonraki en yaygın yaralanmadır. Acil Servise gelen hastaların yüzde onunda el kırığı vardır. Düşmeler veya kavgalardan kaynaklanabilirler veya diğer büyük travmalarla ilişkili olabilirler.

 

Küçük parmağın "boksör kırığı" inanılmaz derecede yaygındır ve birisi duvara, kapı veya mobilya gibi başka bir sabit yüzeye çarptığında ortaya çıkar. 16 ila 29 yaş arasındaki erkeklerin yaklaşık yüzde 10'unda boksör kırığı olur; ve bunların yüzde 70 kadarının gelecekte travmaya bağlı başka bir yaralanma olacağı tahmin edilmektedir.

 

Bunların çoğu, bölgeyi uyuşturarak ve basit bir prosedür uygulayarak veya eli dört ila altı hafta süreyle splintleyerek yönetilebilir. Nadiren bu tür bir kırılma ameliyat gerektirir.

 

Bilek kırıkları

 

El bileği ve bileğe bağlandığı ön kol kemiği (distal radius) kırıkları genellikle açık bir elin üzerine düşme sonucu oluşur. Eller iyi yastıklanmamıştır ve tüm vücut ağırlığınız üzerlerine düştüğünde iyi performans göstermezler.

 

Distal radius kırıkları, kol kemiğinin uzak ucunun bileğe yakın kırılmalarıdır. Genellikle ellerinin üzerine düşen kadınlarda görülürler. Menopoz döneminde kadınların kemikleri zayıflar ve bu onları distal radius kırıkları için daha büyük risk altına sokar. Bu tür kırıklar Acil Serviste yeniden konumlandırılabilir, ancak kemik kötü bir şekilde yer değiştirmişse, iyi bir konuma getirilemiyorsa veya birkaç yerden kırılmışsa ve muhtemelen iyi bir konumda kalması mümkün değilse ameliyat gerekebilir. Distal bilek kırığından sonra işe dönmek birkaç ay iyileşme gerektirebilir.

 

Skafoid kemiği gibi bilekte bulunan bazı kırık kemikler başlangıçta röntgende  görülmeyebilir. Ancak başparmağın tabanında bir veya iki hafta içinde düzelmeyen ağrı varsa, kırığı kontrol etmek için ikinci bir röntgen çekilmelidir.

 

Çoğu için alçı uygun olabilir, ancak bazı kırıklarda en iyi iyileşmeyi sağlamak için ameliyat gerekebilir. Skafoid kırıklarının iyileşmesi dört aya kadar sürebilir ve iyileşmeyi doğrulamak için  bilgisayarlı tomografi (BT) taraması  gerekebilir. Değilse, diğer tedaviler düşünülebilir.

 

Yüksekten bileğe düştüğünüzde veya bir motorlu araç çarpması sırasında daha ciddi bilek yaralanmaları meydana gelebilir ve bilek kemiklerinin kırılmasına veya yerinden çıkmasına neden olabilir. Bunlar birkaç ameliyat gerektirebilen ve ömür boyu tutukluk ve halsizliğe neden olabilen ciddi yaralanmalardır.

 

Tendon yaralanmaları

 

Tendonlar, kaslarınızı kemiğe bağlayan yapılardır. Fleksör tendonlar ön kollarınızdaki kasları parmaklarınızdaki kemiklere bağlar. Parmaklarda fleksör tendon yaralanmaları da yaygındır.

 

Bu yaralanmalar ayrıca sinirleri ve kan damarlarını da içerebilir. Fleksör tendon kesikleri ele bakılarak ve dinlenirken parmakların normal pozisyonda olup olmadığına bakılarak ve hastadan yaralı kısmı hafifçe hareket ettirmesi istenerek teşhis edilir.

 

Fleksör tendon yaralanmaları çok ciddidir. Makul bir sonuç için 10 ila 14 gün içinde teşhis edilip onarılmalıdır. Birkaç yaralı parmak varsa veya kan damarları da kesilmişse, cerrahiye daha acil ihtiyaç duyulabilir.

 

Bir fleksör tendon yaralanmasından iyileşme sekiz ila 12 hafta sürebilir ve yetenekli bir el terapistinin yardımını gerektirir. Parmaktaki bir sinir de kesilmişse, his asla normal olmayabilir.

 

Yaygın el yaralanmalarını önlemek için ipuçları

 

Yaralanmaları önlemek amaçtır. En yaygın el yaralanmalarından bazılarını önlemek için bazı ipuçları:

 

●     Keserken, testere üzerinde bir koruma veya bir Testere Durdurucu kullanın.

●     Keskin aletler kullanırken, dikkatinizin dağılmasını önleyin ve asla ellerinizden başka yere bakmayın.

●     Uykulu olduğunuzda keskin aletler veya aletlerle çalışmayı bırakın.

●     Engebeli, buzlu veya ıslak yüzeylerde yürürken dikkatli olun ve odaklanın.

●     Düşüyorsanız, düşüşünüzü el(ler)inizle kırmaya çalışmayın.

●     Makine kapalı olsa bile çim biçme makinesini veya kar püskürtme makinesini asla elinizle açmayın.

●     Çalışırken doğru kişisel koruyucu ekipman kullandığınızdan emin olun, ve el koruması kullanmayı ihmal etmeyin. Koruyucu eldivenlerinizi mutlaka giyin.

 

Bir yaralanmadan sonra aşağıdakilerden herhangi biriyle karşılaşırsanız doktorunuzu aradığınızdan emin olun:

 

El korumasına mı ihtiyacınız var? El koruyucularımıza ve eldivenlerimize göz atmak için tıklayın.