Diğer Haberler
TOZ BOYA GÜVENLİK VE YÖNETMELİKLERİ
TOZ BOYA GÜVENLİK VE YÖNETMELİKLERİ

Toz kaplama süreçleri için güvenlik ve mevzuata genel bakış

 

Toz kaplama, metal gibi yüzeylerin korozyondan korunmasına yardımcı olur ve ayrıca daha bozulmamış bir yüzey sunar. Bu işlem genellikle sprey boyaya bir alternatif olarak kullanılır, ancak işlemde kullanılan tozlar, kürlenmemiş hallerinde sağlık ve güvenlik tehlikeleri arz eder. Metallerin çoğu toz boya ile kaplanabilir; bununla birlikte, yeterince yüksek sıcaklıklara ısıtılırsa plastik, cam, ahşap ve kompozitler gibi diğer malzemeler de toz boya ile kaplanabilir.

 

Toz kaplama ne kadar faydalı olsa da, süreç birçok tehlikeyle doludur, bu nedenle sizi güvende tutabilecek kişisel koruma ekipmanı bulundurmak her zaman önemlidir.

 

Toz Boya İşleminde Sağlık Tehlikeleri

 

Toz boya ürünleri ve malzemeleri solunabilir (nefes alabilir) tozlar oldukları için sağlığa zararlı maddeler olarak sınıflandırılır. Toz çok incedir ve her zaman görülemez, bu nedenle akciğerlerin derinliklerinde emilebilir.

 

Tozların çoğu, önemli derecede maruz kalma ile sağlık etkilerine neden olabilir. Yaygın sorunlar arasında cilt tahrişi (dermatit), ciltte hassasiyet, solunum yolu tahrişi ve mesleki astım bulunur.

 

Bu komplikasyonlar tipik olarak şunlardan kaynaklanır:

 

  • Doğrudan cilt ile temas eden tozlar
  • Tozların solunması

 

Bazı toz pigmentler ve sertleştirme maddeleri özellikle zehirlidir. Her bir toz boya için güvenlik bilgi formunu okumak ve aşağıda listelenenler gibi oldukça toksik bileşenlere karşı daha dikkatli olmak çok önemlidir:

 

  • TMA (tri-melitik anhidrit)
  • TGIC (triglisidil izosiyanürat)
  • Kurşun kromat bazlı pigmentler

 

Diğer riskler şunları içerir:

 

  • Toz boya uygulayan makinelerle çalışırken yaralanma
  • Toz kaplamadan önce ortamı temizlemek için kullanılan manuel püskürtme çubuğu sistemlerinden kimyasal sıçramalar
  • Toz kaplamanın ve diğer kimyasalların solunmasından kaynaklanan akciğerlerde ve solunum yollarında olası hasar
  • Toz kaplama ortamının kazara yanması nedeniyle oluşan yanıklar
  • Manuel püskürtme çubuğu sistemlerindeki alkalinler ve asitlerden, metil etil keton buharlarından ve toz kaplama tozundan kimyasal yanıklar ve olası göz hasarı.

 

Bazı toz boya makineleri, çoğu durumda kişisel koruyucu ekipman ihtiyacını ortadan kaldıran yerleşik güvenlik mekanizmalarına sahip olsa da, makineleri çalıştıran ve toz boya uygulamak için manuel sistemler kullananlar, yukarıda belirtilen potansiyel sağlık risklerinden kaçınmak için kişisel koruyucu ekipman giymelidir.

 

Toz Boya Yaparken Hangi Kişisel Koruyucu Ekipman Giymeniz Gerekir?

 

Operatörlerin güvenliklerini sağlamak için uygun şekilde takılmış tek kullanımlık koruyucu iş giysileri ve kişisel koruyucu ekipman giymeleri zorunludur. Uygulamaya ve duruma bağlı olarak, çalışanlar toz kaplama kişisel koruyucu ekipman gereksinimlerine göre aşağıdaki donanıma ihtiyaç duyabilir. Ancak, hangi kişisel koruyucu ekipmanın gerekli olduğunu belirlemek için her zaman önce bir risk değerlendirmesi yapılmalıdır.

 

 

Bu ve benzeri daha fazla bilgi için ürün galerimize göz atın.