Diğer Haberler
Soğuk Ortamlarda Çalışmanın Fizyolojik Tepkisi ve Kişisel Koruyucu Ekipman Kullanımı
Soğuk Ortamlarda Çalışmanın Fizyolojik Tepkisi ve Kişisel Koruyucu Ekipman Kullanımı

Bu bloğumuzda soğuk ortamlarda çalışırken soğuk stresine verilen genel fizyolojik tepkileri ve kişisel koruyucu ekipmanın (KKD) nasıl bir miktar koruma sağlayabileceğini ele alıyoruz.

 

Hipotermi veya Soğuk Yaralanma İnsidansı

 

Standart bir raporlama sisteminin olmaması nedeniyle, gerçek soğuk algınlığı insidansı bilinmemektedir, ancak nadir olarak görünen kaza riskleri arasında yer alır.

 

Birçok meslek, çalışanların soğuk dış ortamlarda çalışmasını gerektirir (inşaat, arama ve kurtarma dahil ilk müdahale ekipleri, petrol ve gaz işçileri vb.). Bu nedenle, soğuk stresini ve yaralanmasını tanımlamak, soğuğa maruz kalmayı azaltmak için yolları belirlemek ve gerekirse soğuk yaralanması için acil tedavi sağlamak önemlidir. Bu mesleklerin çoğu aynı zamanda KKD kullanımını da gerektirir. Bu, şu soruyu akla getiriyor: KKD'nin soğuk stresinin azaltılmasındaki rolü nedir?

 

Tanımlar

 

Soğuk stresi, vücut ısısının vücudun ısı üretebileceğinden daha hızlı bir oranda çevreye kaybolduğu çevresel koşullara (örneğin hava sıcaklığı/nem, rüzgar sıcaklığı, yağmur ve korunmak için yetersiz giysiler) atıfta bulunur. (Açık araçlara binen kişilerin, doğal rüzgar hızı düşük olduğunda bile tehlikeli rüzgar soğuklarına maruz kalabileceğini unutmayın).

 

Soğuk zorlanma, vücut ısı kaybını önleme veya sınırlamada yer alan fizyolojik tepkileri (örneğin, vasküler değişiklikler, artan metabolik ısı üretimi ve titreme yoluyla vücut ısı kaybını telafi etme girişimleri) ifade eder. Soğuk stresi soğuk yaralanmasına ve hastalığa dönüşebilir. Soğuk yaralanmaları arasında hipotermi (klinik hipotermi, çekirdek vücut sıcaklığının 35 ºC'nin altına düşmesi olarak tanımlanır), donma (dokuların donarak cilde ve belki de alttaki dokuya zarar vermesi gibi donmayan yaralanmalar (sonrasında sinir hasarına neden olabilecek soğuk ve ıslak ortamlara maruz kaldıktan sonra kan akışının azalması), çıbanlar (el derisinde kızarıklık ve şişme, soğuğa maruz kaldıktan sonra yüz), çatlak cilt ve vücut üşüdükçe kas sertliği yaşayabilir, düşük kan basıncı, kardiyovasküler etkiler (ritim bozuklukları) ve solunum hızında azalma soğuk zorlanma, bilişsel düşüş, zayıf muhakeme (kıyafetlerin paradoksal olarak çıkarılması) ve bulanık bilinç gibi vücut ısısı kaybına psikolojik etkileri de içerebilir.

 

KKD Soğuğa Karşı Korumaya Yardımcı Olabilir mi?

 

Kontroller hiyerarşisindeki son savunma seviyesi olan KKD, mesleki ortamlarda bulunan belirli dış tehlikelere karşı koruma sağlamak için giyilir. Bununla birlikte, bazı KKD'ler, diğer koruyucu özelliklerine ek olarak, doğası gereği oldukça yalıtkandır. Bu nedenle, KKD kuru kalırsa, mümkün olduğunda yalıtkan KKD giymek soğuk ortamlarda koruyucu olabilir. Soğuğa karşı koruyucu KKD'nin bazı örnekleri şunlardır:

 

  • Yalıtımlı tulumlar, sığınak teçhizatı ve ceketler
  • Yalıtımlı su geçirmez iş botları ve eldivenler
  • Yalıtımlı başlıklar, yüz koruyucu, yüz koruyucu siperlik ve göz koruması

 

Not: Bazı KKD'ler aynı anda hem soğuk hem de sıcak yaralanmalarına karşı duyarlılığı artırabilir: Bazı KKD'ler çok sıkıdır (eldiven, yüz maskesi), bu nedenle soğuk ısırması gelişme şansını artırır. Ayrıca, ağır işler yapılırken giyilen yüksek yalıtımlı KKD, terlemeye neden olabilecek sıcak bir mikro iklime neden olur. Fiziksel aktivite durduğunda, ter buharlaşmaya başlar ve bu da soğuk stresine katkıda bulunabilecek daha fazla soğumaya neden olur.

 

İşverenler için Öneriler

 

İşverenler, çalışanları soğuk stresinden korumak için aşağıdaki adımları atmalıdır:

 

  • Daha sıcak aylar için soğuk bölgelerde önleyici veya planlı bakım ve onarım işleri planlayın.
  • Soğuk işleri günün daha sıcak kısımları için planlayın.
  • Soğuk havalarda uzun, zorlu işler için yardım görevlileri kullanın veya fazladan işçi atayın.
  • Fiziksel iş yükünü terlemeyi en aza indirecek şekilde sınırlayın.
  • Soğuk ortamlarda uzun süre ayakta durmayı veya oturmayı gerektiren çalışma programlarını sınırlayın. Bu alanlar için güvenli ısı kaynakları sağlayın.
  • Soğuk ortamlarda çalışmak için şapka, eldiven ve çizme gibi uygun soğuk hava ekipmanı sağlayın.
  • Hava hızlarına göre rüzgar koruyucu giysiler sağlayın.
  • İşçilere sıcak sıvılar sağlayın.
  • Çalışma sırasında, molalarda ve ıslak kıyafetlerin değiştirilmesi için sıcak alanlar sağlayın.
  • Soğuk stresi riski altındaki çalışanları izleyin.

 

Soğuk havada kullanılacak kişisel koruyucu ekipman için ürün galerimize göz atın.